CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, December 15, 2008

CUTI-CUTI DI HARI ISNIN :)

Hari cuti yang menyenangkan..hehe, cuti di hari Isnin?? Jangan marahhh.... Saje je menghabiskan cuti yang berbaki 6-7 hari lagi. Saya tak bercadang nak carry forward setakat ni. Tapi tgklah, mana tahu tiba2 terasa malas nak cuti di hujung tahun. Takde plan nak ke mana2 setakat ni. Hubby pun dijangka kerja lepas2 cuti krismas nanti. Kalau berbaki..bolehlah carry forward.


Mulai tahun depan, lantikan 'gomen' baru hanya dapat cuti tahunan 25 hari sahaja. Hmm..tak seronoknya cuti dikurangkan. Alasannya untuk meningkatkan produktiviti kerja. Saya tak termasuk dengan dgn skim cuti JPA yang terbaru nih. Maka kekallah cuti tahunan saya berjumlah 30 hari setahun. :) Wuihh..beza 5 hari je pun bawa impak juga tau.. Hehe, nak tergelak pun ye jugak dengan pekeliling baru ni. Bukan nak merendah2kan kerja kerajaan. Tapi terma 'PRODUKTIVITI' dengan 'SEKTOR KERAJAAN' ni takde kene mengena dengan banyak atau sikit cuti yang ada. Tapi lebih kepada PERUBAHAN MINDA penjawat awam sendiri. Kalau sedikit cuti yang diberi, tapi masih malas nak bekerja mengikut standard yang betul..maka 'output' sistem penyampaian kerajaan masih di takuk lama. Kalau banyak cuti yg ada tapi semua kerja berjalan dgn lancar dan impak pada golongan sasaran tercapai, itulah produktiviti sebenar yang nak dicari. Tapi..tak apelah, salah satu usaha kerajaan...cubela..cubela :D



MENU HARI INI..

Hehe..bila bercuti, saya pun buat aktiviti kegemaran saya : Memasak :) Dah lama tak memasak lauk pauk. Jika bekerja mmg saya tak berkesempatan (dan tak berdaya) nak masak beriya2. Sampai di rumah dari ofis aje dah pukul 6.30 ptg (kalau tak tersangkut dalam jem). Khamis lepas (cuti besday sultan selangor) saya hanya sampai di rumah pada jam 9.15 malam. Bertolak dari ofis di Jalan Raja Chulan pada jam 8.00 malam. Tak sanggup nak mengharung jem jika balik pada jam 5.30 petang :(


Ok..berbalik pada menu air tangan saya untuk cik abe :-

* Dari Atas kiri : Daging masak blackpepper + kentang, Scramble sambal telur, Sayur taugeh + tauhu.

Hehe...cik abe saya makan sampai 'kebotong' (bahasa org jawa). Saya pun seronok tgk dia makan. Maklumlah cik abg saya tu kalau lauk2 beli dia susah sikit nak makan. Macam mau tak mau aje :) Kebetulah daging korban minggu lepas masih belum diprojekkan..maka dah selamatlah jadi hidangan kami sekeluarga tadi :)


KUCING BERSALIN..

Haha...kucing bersalin pun nak citer ek? Takpelah... kucing ni agak special sebab berjaya melembutkan hati ayah saya yang bencikan kucing. Kisah silam yang 'perit' bersama kucing membuatkan ayah saya akan melemparkan selipar, menyebat dgn penyapu dan menghalau mana2 kucing yang menjejakkan kaki ke rumahnya (di Kajang). Tapi kucing yang sekor ni...tak pulak dihalaunya. Malah dicarikan kotak, dan dibiarkan keluar masuk di dalam rumah.

Kisahnya, kucing ni bersalin di bawah katil ibu ayah saya. Dan melahirkan 6 ekor anak yang saaaaaangat cumel !! Ayah men'transfer' kucing ke dalam kotak dan meletakkan di luar rumah. Sejak hari tu, kucing tersebut diberi makan minum secukupnya. Oleh kerana malas nak menggaul nasi dan ikan bilis, maka saya belikan whiskas. Senang utk adik saya sebab dia mmg tak pandai gaul nasi etc... Bagi makanan segera aje. Hehehe... Ni gegambarnya yang diambil oleh cik abg saya :-


Hehe...comel sangat kan?? Tak tau sampai bila boleh bertahan. Rasanya bila anak2 kucing tu dah besar dan pandai 'poop' sendiri...mesti ayah saya dah tak tahan kembali. Hmm..nasible kucing oiii.. :)


Countdown saya pulak yg bersalin???


pregnancy

Doakan saya ye!!!! Tolonglah doakan...

Wednesday, December 10, 2008

SALAM 'IDUL ADHA...

..buat semua sahabat2 dan pembaca blog ni. Mudah2an yang baik2 sahaja bagi sesiapa yang melaksanakan ibadah korban seikhlasnya tahun ni dan mengimarahkan Hari Raya Korban dengan puji2an setingginya kepada Allah SWT. Labbaikallahumma labbaik....





Bagi saya..Hari Raya IdulAdha tahun ni seperti biasa di tahun2 lepas. Tak berapa meriah dengan perkumpulan keluarga. Hanya beberapa family sahaja yang pulang meneman nenek dan atuk saya di Kg. Alor Gajah, Melaka. Maklumlah, cuti sehari aje. Bagus juga..tak perlulah saya berebut dalam semua hal terutama nak masuk tandas..hihihi :) Sayu melihat keadaan nenek yang makin hari dimamah usia dan dihambat dengan keuzuran. Mase saya kecik2 (hinggalah 2 tahun sebelum ni).. nenek sayalah ’hardcore’ dalam upacara masak memasak hidangan raya. Ke hulu ke hilir beliau bergerak dan masih gagah membersihkan laman rumah yang sangatlah luas tu. Maklumlah..rumah kampung memang besar ’compound’nya. Sekarang..nenek saya tidak dapat lagi aktif kerana pelbagai penyakit. Kencing manis,darah tinggi, gula dalam darah yang tinggi rendah tidak menentu dan banyak lagi. Beliau kini perlu banyak (dipaksa) berehat. Tapi masih lagi menjadi penasihat utama dalam bab masak memasak oleh ibu dan macik2 saya. Atuk saya masih kuat..aktif ..dan happening slalu, hehe.. Cerita pasal atuk dan nenek la pulak. Hmm...transformasi hidup mereka kini buat saya banyak berfikir..sebab mereka memang rapat dengan saya. Dan satu lagi.. saya bakal melahirkan generasi baru dalam family, saya akan naik satu ’step’ iaitu sebagai IBU... maka kini saya mmg banyak berfikir acuan yang bagaimana yang terbaik untuk membesarkan anak(anak2) saya supaya saya dapat melalui hari tua yang bahagia, aman dan diberkati bersama insan2 tersayang sebagaimana nenek dan atuk saya. Nenek dan atuk saya punya 10 anak dan kesemua anak dan menantu mereka takde yang bermasalah. Semuanya meraikan nenek dan atuk sebaik2nya. Bestkan??.. Mudah2an saya dan suami dapat mengecapi hari2 yang sebegitu kelak...Amin Ya Rabb...

VACATION TO BAYU RESORT, PD..






Port Dickson... dulu, mase kecik2.. PD ni mmg rase macam tempat yang best sangat2lah. Mmg gempak sampai tak boleh tidur malam kalau dapat tau ayah dan ibu nak bawa saya bercuti di PD. Macam masuk ke satu alam yang indah kalau jumpe laut PD nih.Hihi.. dari dulu mmg saya ’hantu air’. Berenang adalah aktiviti kesukaan saya yg paling ultimate sampailah kini. Alhamdulillah..5 Dis lepas, Allah izinkan saya bercuti ke PD lagi bersama ibu ayah saya dan family pakcik saya. Kali ni tidaklah saya excited mcm dulu2 sebab dah besor :) Cuma rasa seronok sebab dapat spend quality time dgn aktiviti santai bersama ibu ayah saya. Slalunya hanya lepak2 di rumah Kajang sahaja .

Di PD, saya berenang sepuas2nya..baik di laut mahupun di kolam renang. Melepaskan gian yang dah lama terpendam sejak 7 bulan setengah yang lalu. Hehe...kelakar jugak rasanya berenang dalam keadaan perut yang besar ni. Mcm ada pelampung khas pulak. Dan saya pastinya terpaksalah menjadi sangat ’supan’ di dalam air..langkah berjaga2, over sangat pun tak elok jugak kan?? Cukuplah sejam sahaja berenang..berbeza dgn dulu yang mana saya boleh berenang sehingga 3-4 jam sampai kecut2 jemari. Hai...rindu2 :)

SELAMAT TINGGAL DANA..WELCOME I.T !!

Sekali lagi kesyukuran kepada Allah swt yang tak pernah putus2 dengan rezeki yang melimpah ruah. Saya kini tak perlu lagi resah memikirkan kemungkinan utk diinterview setiap tahun utk jawatan tetap (sebab dulu statusnye sementara). Kini saya dah slmt bergelar `pegawai gomen tetap’..hehehe . Selaras dgn tu jugak saya telah ditukarkan penempatan dari duduk di unit yang kejenye menjaga hutang piutang orang..kini saya duduk di bahagian IT. Hehe...seronok campur sedih. Seronok sebab saya tak akan ade sesi outtensen yang memenatkan, bejumpe orang dan mendengar auta2 dieorang utk mengelak membayar hutang..paling teruk saya kembali dimarahi (or dimaki) sebab mintak hutang..huhu. Mentang2 aku pempuan yek... Sekarang keje saya lebih kepada keje-keje pentadbiran bahagian. Jaga bajet, laporan, fail meja, manual prosedur kerja, pantau laman web yang ringkas2, jawab aduan rakyat...hahahaha :D Agak poyola saya nanti. Yang sedihnya..hm, terpaksa meninggalkan department lama yang happening dan meriah selalu. Walaupun ade jugakla bab2 lidah tergigit tapi benda biasela bila ramai kepala kat satu tempat. Department baru saya lebih senyap dan sunyi..Ye la, bila memasing sibuk dengan keje2 menjaga network, sistem, website dan ntah hape2 lagi. Yang bagusnya, kurang cakap..kurang dosa2 mengumpat tu..ye tak? Lagipun department baru ni ramai orang2 muda. Yang tua2 duk jadi bos2..mana ade mase nak borak2..huhu. Mmg aman dan mendamaikan (kadangkala membosankan). Apepepun..yang penting, posisi kerja saya dah secure..alhamdulillah. Dah boleh pikirla loan gomen ape nak mintak pasnih.. huwa huwa huwa :D

HADIAH BESDAY KE-26..

Wah..wah..seronoknya saya. Bercampur sedikit sayu. 12 Disember ni umur saya genap 26 tahun gregory. Tahun Qamary dah lama jadi 26..hehe. Tapi saya dah dapat hadiah besday awal dari ayah dan suami kesayangan saya. Vacation ke PD adalah hadiah dari ayah dan cik abe comey saya pula menghadiahkan notebook yang cute. Hehe..Mungkin kesian tgk saya yang keseorangan menghadap TV di kala dia sibuk dengan kerja2 dan downloaded series/movies di notebooknya, maka dia belikanlah notebook untuk kegunaan saya sendiri. Terima kasih daun keladi...Aleyyuuu... kes kes kes :D











BAKAL2 MUMMY TAHUN 2009..

Hehe...kawan2 saya yang telah selamat melangsungkan walimah tahun ni, alhamdulillah semuanya dah selamat menjadi geng2 ’Mak Yung’ (Tipah, Nazihah, Naimah, Khadijah, Najibah) dan juga pengantin2 lama (Kak Ndak Nitrah, Farha, err..saya). InsyaAllah, tahun depan berderet2 baby se ’batch’ bakal dilahirkan ke dunia. Hehe..macam2 ragam mengandung yang saya dengar : Jibah alah sampai masuk wad, Dijah dan Nazihah yang makin kuat makan, Tipah pulak dgn gastriknya..hai lah... begitulah ujiannya nak melahirkan zuriat ni. Bersabarlah ye kawan2.. jaga diri, jaga pemakanan, jaga emosi dan jangan lupa, kuatkan pengharapan dan tawakkal pada Allah atas amanahNya di dalam rahim kita.





Saya juga telah melalui fasa2 tersebut dan sangat menghargainya. Kini hanya menghitung hari (sebulan setengah aje lagi) untuk melihat permata hati saya. Kuisan2 dan tendangan2 dalam perut saya selalu menghiburkan hati dan menggamit rasa rindu yang teramat untuk melihat wajah comel yang bakal meruntun jiwa saya..itu sudah pasti. Indah rasanya nak menjadi ibu ni ye. Alhamdulillah..keperluan baby dah siap dibeli. Rasa takut nak bersalin?? Hmm..ada juga tapi tidaklah sampai mendatangkan stress. Bila baca dan dengar pengalaman ibu2 yang bersalin..majoritinya mmg perit, mmg membuatkan rasa risau saya terjentik.. tetapi sebab saya masih belum mampu membayangkannya, maka hanya rasa ’blur2’ aje yang ada. Apa sahaja yang bakal dilalui..tetap akan dilalui dan saya serahkan pada Allah atas segalanya. Mudah2an Allah memudahkan urusan bersalin dan anak saya selamat dilahirkan dan sihat sempurna. Itu sahaja harapan saya. Amin... Sahabat2..doakanlah saya juga. :) Sebelum terlupa..saya nak ucapkan terima kasih kepada mummy senior yang rajin berkongsi info dgn saya : Hairin Herlina (mama Muaz). Dari awal trimester sehingga kini, beliau banyak menjadi reference saya dalam hal ehwal kehamilan. Dan skarang, beliau pun bercita2 nak jadi geng ’Mak Yung’ utk tahun depan. Takpela..Muaz pun dah setahun lebih.. ;) Million thanks to u my fren.. :)

Okla..cukuplah sampai di sini dulu.. Kita cerita lain di Tahun 2009 nanti, insyaAllah.. :)

Saturday, October 11, 2008

SELAMAT HARI RAYA 'IDULFITRI...

Assalamu'alaikum wrth...

Hampir dua bulan (or lebih) blog ni tak berjenguk. Asal nak mengarang je pening..asal pening je nak mengarang..hehe :) Rindu sebenarnya kat blog ni tapi keadaan tak mengizinkan. Baru selesai bergelut dengan alahan trimester pertama..bulan Ramadhan pula menjengah. Alhamdulillah..saya dapat lalui bulan Ramadhan dengan baik walaupun terduga dengan banyak juga ujian. Antaranya minor operation akibat retention cyst di bibir sangat menguji kesabaran. Bibir bengkak seminggu dan pedihnya..hanya Allah je yg tahu. Disusuli pula demam yang melemahkan badan. Namun..Alhamdulillah,puasa masih boleh diteruskan hingga ke akhirnya... :)

RAYA YANG CERIA...


Hehe...tercuit pula hati mengenang perasaan nak menyambut raya hari tu. Rasa betul2 tak bersedia. Persiapan raya hanya dibuat betul2 di masa kecedera
an ( sehari sebelum raya ). Alhamdulillah..hal ehwal mengemas rumah diselesaikan 100% oleh suami kesayangan saya. Saya hanya belikan hiasan dalaman tambahan, kuih2 raya dan kerja2 ringan. Betul2 tak berdaya nak tolong banyak.. Baju raya utk saya hanya dibeli pada malam raya. Ready made aje...

Pagi raya saya bersama2 dengan keluarga mertua di Kampung Balakong (1 km sahaja dari rumah saya :D ) Kemudian ke rumah makcik dan tghari terus ke Alor Gajah, Melaka. Kemudian, saya mula menyedari kini saya dah memasuki fasa 'kuat makan' dalam episod kehamilan saya. Sebelum ni memang saya susah nak makan. Berat badan sepanjang bulan pertama hingga keempat tidak bertambah malah berkuran
g. Kini..rasanya dah bertambah..hehe :D Ketika raya, saya boleh menjamah hidangan2 hampir di setiap rumah dan langsung tiada rasa nak muntah. Alhamdulillah... Mungkin kala ni ujian saya hanyalah rasa sakit pinggang yang menyucuk2.. Takpe, rela sakit pinggang dari muntah2..hehe :)



REUNION YANG DIRINDUI..

Esok..sahabat baik saya, Khadijah Ismail akan selamat bergelar 'Puan'. Tahniah Dijah...Maafkan saya sebab tak dapat hadir sebab ada urusan keluarga. Ming
gu depan, Najibah pula di Terengganu...hmm.. ramai sahabat baik saya bertemu jodoh tahun ni. InsyaAllah..jika tiada aral saya dan suami akan hadir meraikannya. Semalam, sempat saya bertemu bakal Puan Najibah di mini gath lunch...amboi, berseri2 orang berdarah manis ni ye. Hairin, Aziah dan Che Da pun ada sama. Dapat juga melepas rindu dan menyakat budak2 ni.. Mudah2an lepas ni dapat lunch berjemo'oh lagi..insyaAllah :)






Tamatlah kisah 'Idulfitri saya yang ringkas ni... Saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya 'Idulfitri buat sahabat2 yang terjenguk blog ni. Mohon ampun dan maaf andai ada terasa hati atau kesilapan2 yang tidak saya sengajakan. Jemputlah datang ziarah ke rumah saya di Serdang... jangan lupa telefon dulu.. :D








Monday, July 14, 2008

FASA INI PASTI AKAN DIKENANG..

Alhamdulillah 'ala kulli haal..astaghfirullah 'ala kulli zanb..

Hari demi hari berlalu..saya seronok menghitung hari, minggu dan bulan. Walaupun disulami dengan ketidakstabilan kondusi badan, tapi saya tetap gembira (kadangkala mengeluh juga..hehehe). Lain orang lain ujiannya. Saya ditakdirkan mengalami alahan yang 'boleh tahan' teruknya. Muntah paling kurang sehari 2 kali (paling kurang)... tak boleh bau masakan bercampur2 (restoren @ cafe @ kantin), tak boleh bergerak pantas,tekun depan PC lama2..pasti saya akan pening dan 'flat' , kurang selera makan dan alah aircond. Hmm...takpe, mudah2an ade dosa2 silam saya di kaffarah olehNya. Saya baru mengalami suku (or less) pengorbanan seorang ibu dan saya kini benar-benar menghargai pengorbanan seorang ibu.
Petang ini saya akan ke Sepang untuk kursus selama 4 hari. Seram juga nak berkursus dalam keadaan badan yang tak berapa stabil nih... dan berjauhan dengan suami yang selalunya belaian beliau la menjadi penawar terbaik buat saya. Mudah2an Allah permudahkan urusan saya di sana dan mengurniakan kesihatan untuk saya teruskan tugas2 yang menanti. Kadangkala mengeluh juga bila terpaksa bergelut melawan rasa mual yang menggila ketika di pejabat. Sungguh menyeksakan. Takpe..takpe..insyaAllah, tak lama lagi saya akan kembali normal bila trimester kedua menjengah nanti. Sabarla wahai diri.
Sampai di sini dahulu... saya tak boleh berlama2an mengarang. Nanti berkejar ke tandas ;) hehehe... Doakan saya wahai sahabat2 semua :)

Monday, June 16, 2008

Anugerah Illahi

GATH LAGI...


Hampir 2 minggu dah pun berlalu sejak peristiwa 'gath' di walimah sahabat2. Minggu lepas pula disusuli dengan 'mini-gath' bersama sahabat yang sekian lama tak berjumpe (rasanye sejak lepas graduation - Siti Amrina Bokhari.) Alhamdulillah..seperti biase, Aziah pasti menjadi organizer majlis yang sangat cemerlang. Dia la pengarah program + AJK persiapan tempat + AJK makanan + AJK Jemputan dan merangkap Bendahari Kehormat, hehe.... :D Mana-mana majikan yang terbaca entry ni, jgn malu2 contact saya untuk dapatkan khidmat beliau..hahaha :D Tak dapat nak saya abadikan bingkisan2 untuk majlis tersebut memandangkan saya tak berapa rajin untuk mengambil gambar tika itu. Rakan yang biase menjadi mangsa 'bluetooth' gambar -Che Da pun tak dapat hadir. Hanya diambil gambar sahaja :) Mungkin nanti Jibah akan upload..bolehla tinjau2 blog beliau.. ;)




MOGA DIRIMU SIHAT SELALU...


pregnancy

Saya tujukan khas buat anugerah Allah yang kini hadir dan sudi mendiami kantung rahim saya :) Syukur Alhamdulillah....Kehadiranmu lama dinanti. Semoga kamu selamat dan berkembang sihat di situ hingga ke waktu yang ditetapkan. Semoga kamu lahir sebagai anak yang soleh/solehah dan menjadi permata hati kami. Kala ini, rasa tawakkal dan pengharapan saya padaNya begitu tinggi dan semuanya jatuh ke atas anak ini. Tak lupa juga pada kesihatan dan kesabaran saya serta suami. Mudah2an Allah pelihara dan permudahkan segala urusan kami sekeluarga. Amin ya Rabb... sahabat2 skalian, doakan kami ye.



Rasanya..kali ini, perancangan saya untuk outstesen kembali tertangguh memandangkan saya dinasihatkan pak Dokter untuk banyakkan rehat terutama di trimester pertama kandungan. Sepatutnya kini saya berada di Sabah kerana Sukan Dwi Tahunan. Alhamdulillah...saya tak perlu buang masa di sana selama seminggu dan meninggalkan cik abang tersayang keseorangan di rumah...heheh ;)




MINYAK OH MINYAK!..


Saya kira masing-masing sudah puas beremosi, melepas geram, marah...dan tak kurang jugak memaki ( terkenang cerita emak ketika beliau di dalam komuter - ade forum tanpa permit percuma!). Mulanya saya turut 'mendidih' dengan cerita minyak ini...tetapi kemudian kembali tenang. Maklumlah..ibu2 mengandung kene kawal emosi..hehe :D Memang sudah dijangka... sekali lagi cubaan memperbodohkan rakyat Malaysia berulang. Entahla..sampai bila agaknya ye? Subsidi yang tak realistik terutama untuk rakyat luar bandar. Mekanisme yang tak kukuh. Fakta yang diputarbelit. Potongan gaji menteri? Hahaha...ini yang paling lucu! Potongan gaji yang berapa sen sangat di mata mereka tu..nak dijadikan kaedah agung penyelamat situasi. Sudahla kuntummm...... :D Apepun..walaupun harga minyak dah naik, saya masih lagi memboikot Komuter! ;) Tak perlu saya ulas panjang. Rasanya masing2 lagi arif dan ade provokasi tersendiri..kan?kan?



Apalah yang mereka dapat ye? kenderaan takde..tiadalah subsidi buat mereka.Tapi harga barangan makin membebankan mereka..




Sedikit petikan daripada Kosmo! Online...

KAHERAH - Universiti Al-Azhar di Mesir mengeluarkan fatwa bahawa sebahagian pendapatan sumber minyak dan gas negara berkenaan perlu diberikan kepada penduduk miskin yang terjejas akibat kenaikan harga makanan. Pusat Penyelidikan Islam di universiti itu mengeluarkan fatwa bahawa adalah tugas suci untuk mengeluarkan zakat sebanyak 20 peratus daripada keuntungan minyak, gas dan mineral.
"Fatwa itu berdasarkan hadis Nabi Muhammad s.a.w yang menyatakan bahawa zakat juga wajib terhadap semua besi dan mineral tidak kira dalam bentuk pepejal atau cecair," kata seorang pensyarah universiti itu. -
AFP




Buat Duit Main Myspace

Wednesday, June 4, 2008

Absence Makes The Heart Grow Fonder!


Sayu...rindu...suka...dan ceria hati ini membenarkan kenyataan tersebut : 'Absence Makes The Heart Grow Fonder' . Hujung minggu lepas sekali lagi hati saya diizinkan untuk melepaskan rindu kepada sahabat2 yang paling saya sayangi yang pernah hadir dalam umur saya. Sayangnya tak semua ada..tapi saya bersyukur dengan saat dan sesiapa yang ada :) Walimah Nazihah menjadi wadah pra-pertemuan semula sahabat2 yang lama terpisah. Masing2 disibukkan dengan tanggungjawab yang perlu dilunaskan. Hari2 yang dulu selalu terisi dengan gelagat ceria, menghiburkan dan kadang2 'pelik' sudah lama tertinggal jauh di pulau memori. Namun di Walimah Tipah, segalanya seakan di'hidup'kan kembali (Senyum seketika..). Entry kali ni..rasanya saya tak perlu banyak bicara. Biarlah bingkisan2 yang ada menceritakan segala kemanisan itu.

selepas baru bergelar 'Puan Latiffah Man...'

Lakonan yang tak berapa menjadi..konon2 nak amik aura pengantinla tuh...hehehe :D Sudah2la kuntummm... Tipahla satu2nya pengantin yang berjaya di kongker oleh kawan2nye ketika hari pernikahannye..



Hampir setiap malam bersengkang mata untuk menyiapkan mende2 ni..secara berjemo'oh :)


....yang mana akhirnya menjadi seperti ini (belah pepel)....comeinyeeeeee :p


Puan Latiffah...saat disolek sblm mengisi perut dengan jayanya..ade mcm muke2 orang lapo tak??



Selamat Pengantin Baru Latiffah & Suhaimi...sahabat sepermukiman di UM yang tak pernah ku dengar suaranye. Mase akad barula dengar suara encik sorang nih...hehe.



Tengokla kengkawan saya....espesyeli yang berdua baju merah mengapit kiri kanan tuh...aduhai mak yong2 yang ku rindui :D


Sangat real lakonan ini....cemerlang sungguh teraju utamanya (err..yang berbaju pepel di hadapan skali tu le..hahahahah :D )




Tak dilupai...Selamat Pengantin Baru juga diucapkan kepada adik Siti Sarah Nor Meah dan pasangannya Radzi (tak ingat nama penuh). Meriah betul upacaranya di Wisma Sejarah, Jalan Tun Razak. Sempat berjumpa sekejap sebab tempat protokol..tak boleh huha2 cam kat rumah tipah. Barokallahu lakum wa jama'a bainakum fil khairi wal 'afiah



Tidak dilupakan dedikasi khusus untuk suami tersayang...Terima kasih kerana memahami persahabatan kami. Terima kasih kerana mengizinkan diri ini menginfaq tenaga + material pada persiapan kawin Tipah saban malam sehingga larut malam. Terima kasih kerana sudi membantu kerja-kerja rumah..hehe... I love you so much!






Buat Duit Main Myspace

Wednesday, May 28, 2008

DIFFERENT SEASONS..




The following pictures are of the same place but taken in different seasons...
هذه الصور لذات المكان بعينه لكن فى أوقات مختلفة من السنة






There was a man who had four sons. He wanted his sons to learn not to judge things too quickly. So he sent them each on a quest, in turn, to go and look at a pear tree that was a great distance away

كان لرجل أربع أبناء أراد أن يعلمهم درس رائع فى الحياة الا يحكموا على الامور بسرعة و لا تكن نظرتهم سطحية لذلك أرسلهم الى مكان بعيد حيث توجد شجرة كبيرة و طلب من كل منهم أن يصف الشجرة له .






The first son went in the winter, the second in the spring, the third in summer, and the youngest son in the fall.

فذهب الابن الاكبر فى فصل الشتاء و ذهب الثانى فى الربيع و الثالث فى الصيف و الاصغر الخريف




When they had all gone and come back, he called them together to describe what they had seen.

عندما عادوا من رحلتهم البعيدة جمعهم معا و طلب من كل منهم ان يصف ما رأه



The first son said that the tree was ugly, bent, and twisted.
فقال الاول ان الشجرة كانت قبيحة و جافة بينما



The second son said no it was covered with green buds and full of promise.

قال الثانى أنها كانت مورقة و خضراء


The third son disagreed; he said it was laden with blossoms that smelled so sweet and looked so beautiful, it was the most graceful thing he had ever seen

و تعجب الابن الثالث قائلا انها مغطاة بورود ذات رائحة جميلة و تبدو غاية فى الروعة و الجمال



The last son disagreed with all of them; he said it was ripe and drooping with fruit, full of life and fulfillment

.و أنهى الابن الاصغر الكلام معلقا انها كانت مليئة بالثمار و الحياة .



The man then explained to his sons that they were all right, because they had each seen but only one season in the tree's life.

فشرح الاب مفسرا كلامهم جميعا انه صحيح لان كل منهم ذهب فى موسم مختلف


He told them that you cannot judge a tree, or a person, by only one season, and that the essence of who they are and the pleasure, joy, and love that come from that life can only be measured at the end, when all the seasons are up If you give up when it's winter, you will miss the promise of your spring, the beauty of your summer, the fulfillment of your fall.

ذلك لا يجب ان تحكم على شجرة أو شخص فى موسم او موقف بعينه .لذلك اذا أستسلمت فى وقت الشتاء فستخسر كل جمال الربيع والاحساس الرائع فى الصيف و الحياة المثمرة التى فى الخريف



Moral lessons:
الحكمة الأساسية



Don't let the pain of one season destroy the joy of all the rest.

لا تدع الالم الذى يحدث لك فى موسم معين يجعلك تخسر الفرح فى الاخرين



Don't judge life by one difficult season.

لا تحكم على الحياة فى موقف او مظهر واحد



Persevere through the difficult patches and better times are sure to come some time or later.
حاول ان تعبر فوق المواقف الصعبة و الظروف المرة لان الله يعد لك أوقات احلى و حياة أفضل



Petikan : Emel : el_furafisya@yahoo.com

CERITERAKU...


Sepintas Lalu..

Hmm….lama betul tak kemaskini blog. Tak dapat nak mencuri masa semenjak dua menjak kebelakangan ni. Setiap tika ada aje aktiviti yang perlu dibuat dan masa lapang pulak dah jadi masa melayan kepenatan. Waktu malam pulak sibuk dengan aktiviti riadhah di gym sampai nak jenguk internet pun takde daya. Idea mengarang pun berkurangan. Kebetulan sejak mula bertugas di ofis baru, internet masih belum dipasang. Jadinya ‘kureng’ source pembacaan isu semasa. Berita pun dah tak tengok dah. Hanya dengar gosip2 orang lelaki di ofis aje. Heheh...Isu Mahathir letak jawatanla, Dewan Rakyat yang macam2 fe’elnye...etc. Saya nak ulas pepanjang pun tak paham hujung pangkal. So,jadila saya pendengar yang pasif :)

Ofis baru...

Dah hampir sebulan saya bertugas di Menara Olympia. Rutin saya tak begitu berubah. Cuma kali ni saya lebih alert dengan masa masuk ofis sebab di ofis baru ni, mesin punch card telah di’hidup’kan kembali. Takde lagi punch pakai ibu jari. Bila pakai punch card, bila lewat nanti cetakan di kad jadi warna merah. Sakit pulak mata dan hati tengok ade benda warna merah di kad kedatangan saya..hehe. Kalau dulu, lewat2 pun tak rase ralat sebab takde beza pun lewat dan cepat. Paling kurang isikan borang lewat sampai dan boleh goreng ape jua alasan pun akan faktor2 kelewatan itu :D


Pergh! Rekod Cantik beb....

Jalan nak ke ofis pun tak banyak beza. Jika dulu :-
dari lebuhraya besraya –lebuhraya KL/Seremban – Jalan Istana – Jalan Parlimen – Jalan Raja Laut.


Tapi skarang :-
Dari lebuhraya besraya – lebuhraya KL/Sban – Jalan Istana – Jalan Sultan Hishamuddin – Jalan Raja (dataran merdeka) – Jalan Tun Perak – Jalan Raja Chulan.


Kesesakannya..masih boleh diterima lagi. Tidaklah seteruk yang digambarkan oleh staf2 yang `anti-Olympia’. Setakat ni saya masih bernasib baik sebab dalam masa sebulan, baru 3x saya bertembung dengan kesesakan jalanraya yang agak ’azab’. Tu pun sebab hari hujan. Hamdanlillah.

Kawen Season...

Sepanjang cuti sekolah ni, waktu hujung minggu saya dipenuhi dengan agenda menghadiri walimah kawan2..Rase bersyukur dan seronok sebab kebanyakan kawan2 rapat saya dah sampai `seru’ untuk jadi isteri orang. Ahad lepas...bekas `mama’ saya di kampus : Nazihah Mohd Fauzi dah selamat diijabkabulkan dengan pasangannya (Ust) Sa’aban bin Ahmad. Seronokla Cik Aminah (kawan baik saya juga) dapat ber`kakak ipar’kan kawan2 sendiri jugak (Nazihah). Bila tengok upacara akad nikah dan menunggu detik2 jiah diijabkabulkan, terus saya terimbas waktu berada di situasi yang sama setahun setengah yang lalu. Kali ni, rase cemas tu datang lagi...rasa cemas, sedih, suka bercampur baur. Macam saya pulak yang nak dinikahkan..hehehe :)

Awal selepas dinikahkan, jiah macam blur2 ayam...tapi menangis lepas suaminya membaca doa ketika upacara membatalkan wudhuk. Sayu pula melihatnya. Di sini adela sedikit bingkisan2 kenangan yang sempat diabadikan. Tak banyak sebab rasa nak cetakrompak aje dari kamera jibah dan tipah...hehe







Achik,Tipah,Saya,Che Da dan Aziah...menumpang pelamin pengantin. First time jumpe theme wedding colour black&white..Cayala Jiah! :D



Sabtu ni pulak (31 Mei)..giliran adik serumah sewa dahulu, bakal Puan Siti Sarah Noor Meah pulak yang akan diijabkabulkan..insyaAllah, panjang umur, sampaila saya dan suami ke gombak sana. Kemudian esoknya pula (ahad – 1jun), kawan rapat merangkap jiran kampung Kajang – Latiffah Man (Tipah @ Remon) akan menyusul. Huiii...kawen juga budak Tipah nih...masin jugak `sumpahan’ beliau sendiri ‘Aku akan pastikan aku kawen tahun ni!’..hahahahaha :D

Hmm..lepas ni kene tunggu bulan 10 pulak untuk 2 lagi ‘Wedding of The Year’ kawan2 rapat saya..insyaAllah, flight Air Asia ke Terengganu dah pun di ‘booked’... ;) trit..trit..tritt..sape ye??? Tungguuuuuuuu.......

Maryam...harapnye dapatla kite berjumpa di kenduri Tipah minggu nih. Rindula... Rase macam tak complete mase kenduri Jiah bile ko takde. Napela kakak ko kawen minggu lepas jugak? Kawenla tgh2 minggu cam Hari Rabu camni..hahahaha :D

Saturday, April 19, 2008

PAGI YANG GELAPPP..wuuuuuuuu

Tepat jam 7.55pagi saya sampai di ofis. Lewat pulak hari ni..saya sepatutnya kena sampai di ofis sebelum jam 7.30pagi, kena isi borang lewatla nampaknya. Malam tadi saya tidur di kajang, menjenguk2 rumah ayah saya..siram pokok2 bunga ibu saya. Nampaknya rumah tu macam dah nak jadi mini nursery. Memang menjadi pokok2 tanaman ibu saya. Orang kata ‘tangan sejuk’ kalau tak salah. Pokok2 yang ibu supply ke rumah saya..hehe, takdela sampai tahap layu lagi Cuma tak secantik dan sehijau ibu punya.


Hmm..hari ni sambung lagi kerja2 mengemaskan (bace: mengosongkan) department. Hari terakhir juga saya bertugas secara rasmi di Bangunan Anjung DBKL (dulu namanya Wisma PKNS). Mulai Isnin depan saya akan berada di Menara Olympia. Memang sepanjang minggu ni amat meletihkan. Ditambah dengan nasib tak berapa baik dapat pulak staf2 lelaki yang tak berapa rajin menghulur kudrat. Lebih rela memerhati kaum Hawa mengangkat kotak2 dan menyusun fail2. Boleh pulak tu suruh buat air minum. Orang lelaki ni bab mengudap rajinla..hehe :) Tapi yang bestnya bolehla pakai kasual seminggu dua ni. Tak perlu saya menghabiskan lebih banyak minit untuk melicinkan baju kurung. Paling lega bila tak perlu pakai baju batik hari Khamis. Amatla azab nak melicinkan baju batik sutera ni. Nampaknya polisi kerajaan ni berjaya menguntungkan orang2 teganu yang pandai amik kesempatan mempromosi batik teganu yang katanya murah2 dan cantik. Jadi, orang KL yang malas ke teganu pun terpaksala beli jugak walaupun ansuran 4 kali bayar..hehehehe..


SAYONARA AYAH + IBU + AMEL


Hari ni dah 5 hari ayah, ibu dan adik saya Amel berada di Tanah Suci Mekah mengerjakan umrah dan ziarah. Alhamdulillah, sampai juga hajat ayah dan ibu nak ke sana buat kesekian kali. Kali ni rezeki Amel dapat ikut sama. Kali pertama ayah ibu pegi dulu saya dah ikut . Waktu tu sebaya Amel la juga – 12 tahun. Cuma Amel lebih beruntung kali ni sebab dapat ziarah ke Jordan dan Syria sama. Seronoknya..jeles pulak saya. Nak buat mcmana..kakakmu ini masih belum cukup fulusss :p


Ahad lepas, saudara mara dari alor gajah melaka datang berziarah. Dapat melepaskan rindu pada atuk dan nenek yang dah lama tak datang. Mama dan ayah (mentua) pun ada juga. Kiranya memang meriahla rumah ayah ahad lepas. Tak menang tangan dibuatnya. Nasibla cik abg saya ni rajin ke dapur (untuk menyakat saya)..hehe. Takdelah kelam kabut sangat. Tepat jam 6.30 petang, tetamu terakhir mengucapkan selamat jalan kepada ibu ayah. Isnin esoknya, mereka selamat berangkat dengan penerbangan jam 3 petang. Selamat beribadah dan menelusuri sirah :)



SAYONARA ICEMAN..


Hari Ahad ni pulak, cik abe kesayangan akan berlepas ke Jepun..kemudian ke Korea dan Hong Kong destinasi akhir. Hmm..saya keseorangan lagi. Takpela..cari rejeki, relakan aje. Dah banyak kali dia outstesen tapi saya masih selalu rase sedih. Kali ni lebih sedih dan tak best kut sebab mak ayah saya takde (biase kalau dia o.s saya akan berhijrah kejap ke kajang)..saya pulak penakut nak duduk rumah sensorang – masih tak pandai duk di rumah 2 tingkat. Maka nampaknya saya akan duk di rumah mentua la. Nasib baik seploh hari aje. Hong Kong...teringat pulak memori kat sana tahun lepas mase ikut dia outstesen..teringat kat pacik `ShadowMan’ , makanan kat restoren dia sedap2 sangat. Huuu....makan lagi.


RINDU OUTSTESEN..


Cakap pasal outstesen...saya sendiri dah lama tak outstesen. Dah lama tak tengok pacik nelayan, bot-bot, kompleks pendaratan yang berbau ’asyem’ dan pejabat2 PNK (persatuan nelayan kawasan). Kali terakhir bulan september tahun lepas, saya ke Kuantan, Nenasi, Rompin dan Pekan (kawasan Najib nih) dalam masa 4 hari. Lepas tu sibuk dengan raya, hujung tahun, tahun baru, rancang program tahunan dan skang pindah ofis. Hehe...punyela malas betul nak curi masa :D Saya sebetulnya tak berapa suka kerap outstesen. Sebab mmg letih nak spend masa lama2 dalam kereta...tapi tak sampai hati nak naik flight sensorang dan biarkan penolong saya naik kereta. Kemudian bila berdepan dengan pacik2 nelayan yang banyak ragam, sakit kepala dibuatnya. Selalu mendengar alasan yang sama, provokasi yang sama. Oh ye...lupa nak terangkan tugas saya : Individu yang menyalurkan loan kepada nelayan dan jugak memantau pergerakan pinjaman yang dah diberi. So..mendengar alasan nelayan tak nak bayar semula pinjaman adalah salah satu tugas hakiki saya. Faham2 ajela ye.

Lepas siap upacara pindah memindah ni, deretan siri outstesen menunggu giliran untuk dilaksanakan. Nampak gayanye lepas ni cik abg saya pulak la kene tinggal. Hehe..takpe, tinggal2 pun dalam Malaysia juga. Bulan jun ni saya ke Sabah pun bawak dia ikut saya jugak..baik tak saya? Hahahaha :D Takpela..mudah2an Allah kurniakan kesihatan tubuh badan dan mental untuk saya laksanakan tugas saya lepas2 ni dengan baik dan sabarrrrr....


ISU B.A.B.I...


Hmm...macam2 edisi kesah babi saya baca. Dari berita, paper meloya, paper alternatif, blog dr khir toyo dan tak ketinggalan Rancangan Dirty Job with Mike Rowe – episod penternakan babi di Las Vegas..hehehe. Memeningkan! Paling best bila dengar sorang menteri ni cakap ..`inila hadiah kerajaan alternatif buat pengundi2nya..terima la hadiah ni’. Heck!!..meremang bulu roma saya menahan marah. Dia tak perasan ke hadiah Kilang Arak terbesar kat Malaysia yang tersergam indah kat sebelah Federal Highway tu? Ingat ELOK sangatla hadiah dia tu? Belum masuk mende2 lain lagi. Suka sangat memperbodohkan orang. Betul la kata sorang ustaz ni dalam ceramah beliau yang saya dengar. Orang Melayu ni kalau nampak babi dari jauh dari menyumpah2, siap tutup mata. Kalau selisih sebelah lori babi tu rasa gelisah, macam sial aje ye? Padahal bukan haram pun pandang atau duk dekat makhluk tu. Tapi pegang laki pempuan bukan mahram, tak semayang, tak puasa, buat maksiat tak rase apa pun padahal mende2 tu mmg komfem haram. Sengih saya membenarkan kenyataan tu. Sama la mcm kes ni. Apala salahnya nak ternak babi tu utk stok2 non-muslim. Malah with upgraded technology lagi. Maybe penempatan tu perlu dikaji lagi. Saya pun tak tergambar landskap lokasi ladang babi mega ni (hahaha..lawak betul istilah dr. Khir toyo nih). Sudah2 la dengan incek babi itu. Glamer awak ye seminggu dua nih :D


Okla..sekian, panjang pulak entry kali ni... Salam Maju Jaya ;)



Buat Duit Main Myspace

Monday, April 7, 2008

PINDAH OFIS


Berpusing rasanya kepala saya. Sejak awal pagi tadi sibuk dengan kerja-kerjapackingbarangan pejabat. Alhamdulillah barangan saya tak banyak..hanya 6 kotak sahaja ( termasuk 1 kotak besar untuk computer). 6 kotak pun mengah dibuatnya. Tapi sangat sedikit jika nak dibandingkan dengan kakitangan senior yang dah berbelas (juga puluhan) tahun bekerja. Segala hadiah, fail, buku dari berbelas tahun yang lepas (smpai kertas dah naik kuning) masih disimpan di partition. Macamana tak banyak barang yek?. Kesian jugak saya tengok. Tapi..nak buat mcmana lagi? Angkut ajelah labu...



Siri perpindahan ni mmg tak terjangka dek pemikiran kakitangan senior ofis saya. Dulu building ni PKNS yang punya. Tahun lepas DBKL berjaya membeli bangunan ni dengan harga jutaan ringgit dari PKNS. Maka dengan segala hormatnya semua agensi2 yang bermukim di dalamnya terpaksa mencari tempat berteduh yang baru. Mmg semua kakitangan marah dengan pengurusan sebab dulu tolak tawaran pembelian bangunan sedia ada. Alasannya bangunan lama dan perlu banyak nak ‘repair’ . Sekali DBKL beli dengan harga 2 kali ganda, kemudian nak ‘alter’ lagi untuk digabungkan dengan bangunan utama DBKL kat sebelah tu. Konon2 nak buat macam ‘twin building’ lah. Lalu jawapnya.. ‘padan muke kite’ :)


Saya pun sebenarnya...rasa sayang betul nak pindah dari bangunan ni. Walaupun baru 2 tahun saya bekerja tapi rasa sedih juga. Bangunan ni bagi saya..sangat strategik kedudukannya di Pusat Bandar. Dekat dengan kemudahanpublic transport’, dekat dengan Bank & KWSP, dekat denganshopping paradise’ – Jalan TAR, Jln Masjid India. Kalau musim2 raya tu, saya tak payah pening nak bersesak2 membeli barangan raya sebab dekat sangat. Jalan kaki pun boleehhh… Kawasan pun tak berapa teruk masalah kesesakan trafiknya.


MENARA OLYMPIA vs WISMA DENMARK


Hmm..inilah bangunan ofis baru yang nanti. Err..tak berapa baru juga sebenarnya. ‘Building’ lama. Bos saya cukup marah sebab bangunan ni yang terpilih sebagai bangunan ofis baru. Asalnya ada 2 pencalonan : Menara Olympia dan Wisma Denmark. Setelah undian dibuat di kalangan staff, majoriti lebih suka dengan Menara Olympia. Menara Olympia ni terletak di kawasan yang kronik masalah ‘traffic jammed’ nya. Kebanyakan kakitangan suka bangunan ni sebab banyak pilihan kenderaan awam di sini – Puduraya, Star LRT, Putra LRT dan juga teksi. Parking motor pun berbumbung. Tarikan utama undian adalah kerana kemudahan untuk ke tempat kerja. Lain pula cerita kaum-kaum pengurusan atasan ni. Ketika undian sesama pegawai2 kanan..majoriti lebih suka Wisma Denmark. Alasannya bangunan baru, cantik, sofistikated dan elegan. Walaupun takde bank yang dekat (paling dekat kat KLCC – kene naik tren satu stesen), kemudahan awam tak banyak pilihan (hanya monorail & Putra sahaja). Akhirnya setelah undian dibuat dalam sesi mengundi semua warga kerja, Wisma Denmark kalah. Yelah, antara bos dengan kakitangan bawahan, sape yang lagi ramai?? Kan? Kan? Apelagi..berbulu’ la kaum-kaumbosni..hak hak hak hak. Suke hati saya :p


Tapi sebenarnya..tak guna juga nak suka2 sangat. Dalam mase lebih kurang 2 tahun lagi kami akan berpindah lagi. Sekejap je pun menghuni Menara Olympia tu. InsyaAllah..dikhabarkan bangunan sendiri kami akan siap menjelang 2010 / 2011 di Puchong. Lepas tu dah takde pindah2 dah...insyaAllah ;)


Emm..bila dah sibuk ni, tak terasa pulak masa berlalu begitu cepat..tup2 dah 'time' saya nak balik pulak..best jugak ye ;>



Buat Duit Main Myspace

Wednesday, April 2, 2008

Mari merenung...

Iktibar kehidupan seorang insan..

Semalam, saya tiba di ofis jam 7.20 pagi. Seperti biasa, rutin saya menghidupkan PC dan meneguk separuh botol air mineral (maklumla,penat memanjat tangga dari parking lot ke tingkat 1 :D ). Seperti biasa jugak, perkara pertama saya buat lepas ‘on’ kan PC adalah menyelak halaman2 akhbar `online’, tentunya Malaysiakini dulu. Saya ‘scroll secara rambang, hmm..berita2 biase pasal politik. Tapi, satu berita yang sungguh2 menarik minat saya untuk membaca lebih lanjut adalah kisah adik sufiah yusof. Meremang jugak bulu tengkuk bila baca kisah yang terpapar. Agaknya begitu hebat tekanan yang sufiah terima sampai keputusan ‘itu’ yang jadi pilihan hidupnya. Kehebatan sufiah dalam bidang matematik (yg mane saya pulak lemah maths) langsung tidak membantu fikirannya menguasai sub-topik penaakulan mantik (satu2nya topik math moden yang saya suka). Mungkin silap pemilihan premis 1 dan premis 2 yang menjadikan seluruh keputusan itu hakikatnya bencana dalam kehidupannya. Simpati saya pada sufiah !



Rasanya, dalam 2 minggu lepas..cerita sufiah ni menjadi sub-topik perbincangan santai waktu rehat dengan akak2 (bace :macik2) di opis.
Mulanya cerita pasal anak2 menakan masing2 yang further di oversea. Kemudian tercerita pulak pasal amalina dan sufiah. Biasala mulut orang perempuan, ibarat ‘google’ bergerak! Transisi2 hidup amalina dan sufiah yang ‘dengar katanya begini’…’dengar katanya..begitu’ disingkap. Akhirnya, majority sidang perbincangan bersetuju yang hantar anak2 terutama perempuan ke oversea ni mmg ‘marbahaya’. Tiba2 smalam..satu lagi transisi mengejut hidup sufiah menjadi headline di peringkat antarabangsa.






Alhamdulillah, dari dimensi yg positif..kisah sufiah menjentik perhatian umat Islam Malaysia yang kini disibukkan dengan perang media dan krisis dalaman politik UMNO dan terlupa dengan tanggungjawab dakwah + kemanusiaan. Cerita adik sharlinie (ya Allah, selamatkanla adik ni) dah jadi unjam-unjam di dasar laut dek arus pilihanraya umum 12 dan tsunami politik yang melanda. Kini kisah sufiah mencuri sedikit perhatian kita dan rasanya beberapa pihak tentu lega sebab dah tak payah nak pening2 nak perah otak mempromosi pihak kerajaan secara overdose lepas kalah teruk bebaru ni, contohnya media massa , YADEM, JPM etc. Isu2 ni la yang boleh menarik semula rakyat untuk kembali pada media massa yang sebelum ni memualkan dan memeluatkan. Ermm…saya sendiri dah seminggu tak tengok Buletin Utama,hehehe :D


Apepun, saya mendoakan adik sufiah dapat diselamatkan . Selamat maruah, selamat akidah, selamat fizikal dan mental. Bak kata orang2 sekelilingnya..sufiah ni gifted, semua orang nak otak cam dia. Sayangnya sufiah tak gunakan kebijaksanaan dia ke arah manfaat. Dia lebih adapt cara pemikiran golongan2 yang tak berapa nak bijak menguruskan kehidupan, iaitu cara pemikiran orang yang berputus asa dengan rahmat Allah. Wallahua'lambissawab... Semoga dia kembali meletakkan dirinya di tempat yang sepatutnya. Dunia Islam hari ni perlukan kebijaksanaan dia untuk mewarnai perjuangan lebih2 lagi di peringkat global.


`Fitna’ yang biadap...


Bercakap tentang perjuangan Islam di peringkat global, satu lagi peristiwa yang buat kesekian kalinya meruntun jiwa umat Islam iaitu kebiadapan filem Fitna dari Belanda. Lepas satu..satu lagi tindakan yang menyakitkan hati umat Islam sedunia dari pihak Barat. Tak cukup dengan nak mencari pasal hal ehwal negara orang, dengan filem pun sama jugak. Tapi dah mmg itu tugas orang kafir yang Allah dah awal2 khabarkan melalui Al-Quran, hadith dan sirah. Bukan benda baru pun. Semuanya kembali dilihat kepada kita, mcmana nak hadapi dan pertahankan maruah Islam. Mcmana bersatu dan bersungguhnya suara umat Islam menyatakan kebenaran dan membetulkan pandangan buruk terhadap Islam. Dan juga sejauh mana beraninya umat2 Islam mengambil tindakan praktikal untuk membela Islam. Makin canggihnya dunia hari ni, makin moden jugakla senjata2 orang kafir untuk menjatuhkan Islam. Sayang betul kalau umat Islam tak boleh nak pick up tajribah2 ni utk kegunaan masa akan datang. Harapnye, jangan pulak sampai tahap satu hari nanti orang anggap pandangan2 buruk (fitnah) terhadap Islam ni satu benda biasa...atau kenyataan bersifat demokrasi, masing2 boleh cakap apa pun atas hak masing2. Kalau orang kafir tak pernah malas dengan tugas nak menyakitkan hati umat Islam, kenapa umat Islam pulak yang ada sifat malas nak meneruskan tugas membela Islam? Tepuk akal...haaa lu pikirla sendiri...


Memandangkan kebanyakan tokoh2 agama kini melancarkan usaha memboikot barangan Belanda, saya pun menyahut usaha tersebut dan cuba sedaya yang saya boleh boikot. Untuk maklumat lanjut ttg barangan2 dutch..boleh rujuk di link ini :-

http://www.muslimconsumer.org.my/ppim/main.php


Jom boikot!.....


Adui, jiran partition saya ni tak habis2 membukak lagu kuat2..siap ade versi karaoke lagi. Pening kepala saya. Sudahla guruh kat luar tu berdentam dentum.. `guruh’ kat dalam ni pun nak berlawan2 skali. Sekali sekala dengar mcm suara langsuir mengilai pun ade...hai, entahla...Lagi setengah jam, saya nak balik rumah pulak. Belum decide nak makan @ masak apa. Tunggula cik abang saya nanti keluarkan pekeliling menu dia malam ni...hehe.



Buat Duit Main Myspace

Friday, March 28, 2008

Aduhai Buletin Utama (BU) & Utusan Malaysia (UM)

Ketua Penerangan PAS Pusat, Mahfuz Omar berkata, PAS menyokong penuh hasrat Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Anwar Ibrahim dan lima negeri kerajaan baru yang diperintah pembangkang untuk menimbangkan saranan memboikot TV3 dan Utusan Malaysia.

Bahkan katanya, cadangan itu perlu dibuat secara serius kerana laporan-laporan media tersebut terlalu teruk.

Dakwanya, laporan media yang berat sebelah dan tidak memberi laporan yang tepat mempunyai agenda yang jahat untuk menimbulkan kekacauan kepada kerajaan-kerajaan negeri barisan pembangkang adalah untuk menimbul kekacauan di kalangan rakyat.


Ni adalah petikan yang saya ambik dari laman web harakahdaily. Ianya mmg satu saranan yg baik memandangkan mutakhir ini berita selalu memaparkan berita yang kurang integritinya. Mmg dulu pun benda yang sama berlaku, saya ingatkan lepas habis PRU 12 saluran2 media massa perdana ni amik pengajaran dengan kemeluatan rakyat terhadap hidangan2 berita yang ’rubbish’. Rupanya makin rancak dan semakin tak berapa nak masuk akal dah jadinya.


Beberapa hari lepas PRU 12, lepas 5 negeri disahkan diterajui oleh pembangkang..saya adela tertengok Buletin Utama pasal isu pemansuhan DEB ( biasenye saya gi tgk movie / masak waktu2 camnih ). Dah jelas2 Lim Guan Eng cakap dieorang nak hapuskan amalan rasuah, kronisme dan nepotisme dalam DEB, lepas tu terus BU ’cut’. Tak bagi cakap habis. Kemudian disusul pulak dengan komen2 sang menteri mentera terbabit yang Lim Guan Eng ni menyalakan api semangat perkauman la, menyisihkan rakyat Melayu la dan pendek cerita dapat difaham yang BN nak instill dalam pemikiran rakyat, bahawa tindakan penghapusan DEB tu adelah tindakan `saje2 nak balas dendam’ Lim Guan Eng (DAP). Satu petikan dari pihak Alternatif (tu pun habis diedit sana sini) dibalas dengan 18 petikan balas dari BN. Saya pun hangin terus tukar channel. Malas nak tgk berita dah.


2-3 yg lepas pulak..saya nak tgk berita skali lagi dgn harapan adela cerita pasal kes MB Terengganu. Walaupun tau mesti di 'auta' nye lagi tapi masihla nak tgk. At least tau perkembangan dan ulasan belah2 Pak Lah tu. Kecewa saya dibuatnya sebab takde sikit habuk pun berita pasal kes Terengganu tu tapi yang jadi headline adelah kes stadium kedah rosak sebab bagi tiket free tengok bola. Ya Allah..mendidihnya saya bak lauk yang tgh saya masak tu !! Bola ni..kalau bagi free ke bayar ke mmg tabiatnya akan sesak. Selama ni kalau tgk bola stadium rosak tak pernah pulak masuk berita kali jadi berita penting pun. Paling2 kuat pun masuk Berita Sukan yang 15 minit sebelum berita habis tu. Kali ni yang sengaja diperbesarkan pulak. Mmg sakit hati saya.. Setengah jam saya tunggu, berita pasal MB Terengganu masih takde, which means..mmg takkan adela sampai habis berita. Terus saya tukar channel. Tgk AFC (Asian Food Channel) lagi best! .


Skang dah 3 hari saya tak tengok Buletin Utama sebab takut jadik darah tinggi pulak, asyik naik tension aje. Utusan dan Bharian pun dah malas nak baca. Bace berita alternatif online ajela. Walaupun berita alternatif pun memihak pada diri sendiri..takpela, dah nama pun saluran alternatif dan at least saya percaya la sikit integriti berita yang dipaparkan. Tu jela saluran yang ada untuk sebarkan info dan output yang mewakili pembangkang.


Konklusinya, saya sokong keputusan pihak alternatif untuk memboikot BU dan UM. Dah ngada2 sangat dieorang nih. Sepatutnya saluran media massa terutama yang swasta ni jadi entiti yang tak memihak kat mana. RTM tak payah cerita la sebab mmg wadah kerajaan di bawah Kementerian Penerangan pun. Takde sape nak marah kalau RTM 24 jam bukak ceramah PM ke, tunjuk PM / menteri nyanyi lagu Cemerlang, Gemilang, Terbilang ke.. tapi yang swasta ni, tunjukkanla karisma dan integriti anda sebagai saluran informasi yang tulen. Sekarang BN dan BA dah 50-50 ( lebih kurangla ).Sekali pun nak mewakili BN, bijakla sedikit strategi untuk menaikkan nama dieorang, jgn sampai buat mcm rakyat yang mengambil maklumat ni mcm bodoh sangat. Tak reti nak cari saluran lain dan percaya bulat2. Meluat jadiknye.. tau tak?! Huh..poyo betul saya kala ini. Walaupun saya tau takde orang BU atau UM yang baca blog saya..tapi saya tetap nak métor-métor (bahasa mak mertua saya : membebel) jugak.




Buat Duit Main Myspace