CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, December 10, 2008

SALAM 'IDUL ADHA...

..buat semua sahabat2 dan pembaca blog ni. Mudah2an yang baik2 sahaja bagi sesiapa yang melaksanakan ibadah korban seikhlasnya tahun ni dan mengimarahkan Hari Raya Korban dengan puji2an setingginya kepada Allah SWT. Labbaikallahumma labbaik....





Bagi saya..Hari Raya IdulAdha tahun ni seperti biasa di tahun2 lepas. Tak berapa meriah dengan perkumpulan keluarga. Hanya beberapa family sahaja yang pulang meneman nenek dan atuk saya di Kg. Alor Gajah, Melaka. Maklumlah, cuti sehari aje. Bagus juga..tak perlulah saya berebut dalam semua hal terutama nak masuk tandas..hihihi :) Sayu melihat keadaan nenek yang makin hari dimamah usia dan dihambat dengan keuzuran. Mase saya kecik2 (hinggalah 2 tahun sebelum ni).. nenek sayalah ’hardcore’ dalam upacara masak memasak hidangan raya. Ke hulu ke hilir beliau bergerak dan masih gagah membersihkan laman rumah yang sangatlah luas tu. Maklumlah..rumah kampung memang besar ’compound’nya. Sekarang..nenek saya tidak dapat lagi aktif kerana pelbagai penyakit. Kencing manis,darah tinggi, gula dalam darah yang tinggi rendah tidak menentu dan banyak lagi. Beliau kini perlu banyak (dipaksa) berehat. Tapi masih lagi menjadi penasihat utama dalam bab masak memasak oleh ibu dan macik2 saya. Atuk saya masih kuat..aktif ..dan happening slalu, hehe.. Cerita pasal atuk dan nenek la pulak. Hmm...transformasi hidup mereka kini buat saya banyak berfikir..sebab mereka memang rapat dengan saya. Dan satu lagi.. saya bakal melahirkan generasi baru dalam family, saya akan naik satu ’step’ iaitu sebagai IBU... maka kini saya mmg banyak berfikir acuan yang bagaimana yang terbaik untuk membesarkan anak(anak2) saya supaya saya dapat melalui hari tua yang bahagia, aman dan diberkati bersama insan2 tersayang sebagaimana nenek dan atuk saya. Nenek dan atuk saya punya 10 anak dan kesemua anak dan menantu mereka takde yang bermasalah. Semuanya meraikan nenek dan atuk sebaik2nya. Bestkan??.. Mudah2an saya dan suami dapat mengecapi hari2 yang sebegitu kelak...Amin Ya Rabb...

VACATION TO BAYU RESORT, PD..






Port Dickson... dulu, mase kecik2.. PD ni mmg rase macam tempat yang best sangat2lah. Mmg gempak sampai tak boleh tidur malam kalau dapat tau ayah dan ibu nak bawa saya bercuti di PD. Macam masuk ke satu alam yang indah kalau jumpe laut PD nih.Hihi.. dari dulu mmg saya ’hantu air’. Berenang adalah aktiviti kesukaan saya yg paling ultimate sampailah kini. Alhamdulillah..5 Dis lepas, Allah izinkan saya bercuti ke PD lagi bersama ibu ayah saya dan family pakcik saya. Kali ni tidaklah saya excited mcm dulu2 sebab dah besor :) Cuma rasa seronok sebab dapat spend quality time dgn aktiviti santai bersama ibu ayah saya. Slalunya hanya lepak2 di rumah Kajang sahaja .

Di PD, saya berenang sepuas2nya..baik di laut mahupun di kolam renang. Melepaskan gian yang dah lama terpendam sejak 7 bulan setengah yang lalu. Hehe...kelakar jugak rasanya berenang dalam keadaan perut yang besar ni. Mcm ada pelampung khas pulak. Dan saya pastinya terpaksalah menjadi sangat ’supan’ di dalam air..langkah berjaga2, over sangat pun tak elok jugak kan?? Cukuplah sejam sahaja berenang..berbeza dgn dulu yang mana saya boleh berenang sehingga 3-4 jam sampai kecut2 jemari. Hai...rindu2 :)

SELAMAT TINGGAL DANA..WELCOME I.T !!

Sekali lagi kesyukuran kepada Allah swt yang tak pernah putus2 dengan rezeki yang melimpah ruah. Saya kini tak perlu lagi resah memikirkan kemungkinan utk diinterview setiap tahun utk jawatan tetap (sebab dulu statusnye sementara). Kini saya dah slmt bergelar `pegawai gomen tetap’..hehehe . Selaras dgn tu jugak saya telah ditukarkan penempatan dari duduk di unit yang kejenye menjaga hutang piutang orang..kini saya duduk di bahagian IT. Hehe...seronok campur sedih. Seronok sebab saya tak akan ade sesi outtensen yang memenatkan, bejumpe orang dan mendengar auta2 dieorang utk mengelak membayar hutang..paling teruk saya kembali dimarahi (or dimaki) sebab mintak hutang..huhu. Mentang2 aku pempuan yek... Sekarang keje saya lebih kepada keje-keje pentadbiran bahagian. Jaga bajet, laporan, fail meja, manual prosedur kerja, pantau laman web yang ringkas2, jawab aduan rakyat...hahahaha :D Agak poyola saya nanti. Yang sedihnya..hm, terpaksa meninggalkan department lama yang happening dan meriah selalu. Walaupun ade jugakla bab2 lidah tergigit tapi benda biasela bila ramai kepala kat satu tempat. Department baru saya lebih senyap dan sunyi..Ye la, bila memasing sibuk dengan keje2 menjaga network, sistem, website dan ntah hape2 lagi. Yang bagusnya, kurang cakap..kurang dosa2 mengumpat tu..ye tak? Lagipun department baru ni ramai orang2 muda. Yang tua2 duk jadi bos2..mana ade mase nak borak2..huhu. Mmg aman dan mendamaikan (kadangkala membosankan). Apepepun..yang penting, posisi kerja saya dah secure..alhamdulillah. Dah boleh pikirla loan gomen ape nak mintak pasnih.. huwa huwa huwa :D

HADIAH BESDAY KE-26..

Wah..wah..seronoknya saya. Bercampur sedikit sayu. 12 Disember ni umur saya genap 26 tahun gregory. Tahun Qamary dah lama jadi 26..hehe. Tapi saya dah dapat hadiah besday awal dari ayah dan suami kesayangan saya. Vacation ke PD adalah hadiah dari ayah dan cik abe comey saya pula menghadiahkan notebook yang cute. Hehe..Mungkin kesian tgk saya yang keseorangan menghadap TV di kala dia sibuk dengan kerja2 dan downloaded series/movies di notebooknya, maka dia belikanlah notebook untuk kegunaan saya sendiri. Terima kasih daun keladi...Aleyyuuu... kes kes kes :D











BAKAL2 MUMMY TAHUN 2009..

Hehe...kawan2 saya yang telah selamat melangsungkan walimah tahun ni, alhamdulillah semuanya dah selamat menjadi geng2 ’Mak Yung’ (Tipah, Nazihah, Naimah, Khadijah, Najibah) dan juga pengantin2 lama (Kak Ndak Nitrah, Farha, err..saya). InsyaAllah, tahun depan berderet2 baby se ’batch’ bakal dilahirkan ke dunia. Hehe..macam2 ragam mengandung yang saya dengar : Jibah alah sampai masuk wad, Dijah dan Nazihah yang makin kuat makan, Tipah pulak dgn gastriknya..hai lah... begitulah ujiannya nak melahirkan zuriat ni. Bersabarlah ye kawan2.. jaga diri, jaga pemakanan, jaga emosi dan jangan lupa, kuatkan pengharapan dan tawakkal pada Allah atas amanahNya di dalam rahim kita.





Saya juga telah melalui fasa2 tersebut dan sangat menghargainya. Kini hanya menghitung hari (sebulan setengah aje lagi) untuk melihat permata hati saya. Kuisan2 dan tendangan2 dalam perut saya selalu menghiburkan hati dan menggamit rasa rindu yang teramat untuk melihat wajah comel yang bakal meruntun jiwa saya..itu sudah pasti. Indah rasanya nak menjadi ibu ni ye. Alhamdulillah..keperluan baby dah siap dibeli. Rasa takut nak bersalin?? Hmm..ada juga tapi tidaklah sampai mendatangkan stress. Bila baca dan dengar pengalaman ibu2 yang bersalin..majoritinya mmg perit, mmg membuatkan rasa risau saya terjentik.. tetapi sebab saya masih belum mampu membayangkannya, maka hanya rasa ’blur2’ aje yang ada. Apa sahaja yang bakal dilalui..tetap akan dilalui dan saya serahkan pada Allah atas segalanya. Mudah2an Allah memudahkan urusan bersalin dan anak saya selamat dilahirkan dan sihat sempurna. Itu sahaja harapan saya. Amin... Sahabat2..doakanlah saya juga. :) Sebelum terlupa..saya nak ucapkan terima kasih kepada mummy senior yang rajin berkongsi info dgn saya : Hairin Herlina (mama Muaz). Dari awal trimester sehingga kini, beliau banyak menjadi reference saya dalam hal ehwal kehamilan. Dan skarang, beliau pun bercita2 nak jadi geng ’Mak Yung’ utk tahun depan. Takpela..Muaz pun dah setahun lebih.. ;) Million thanks to u my fren.. :)

Okla..cukuplah sampai di sini dulu.. Kita cerita lain di Tahun 2009 nanti, insyaAllah.. :)

2 comments:

Hairin Herlina Abdul Halim said...

ade gak sebut nama saya dalam entry kali ni yer..hehehe...
terima kasihmu diterima..:)
saya mmg suka share experience pregnant & bersalin ni.. Sebab ia akan mengingatkan saya pd kenangan indah yang sukar utk dilupakan.. Tu yg rasa rindu nak pregnant lg tu..kihkihkih..:)

ummuhuraira said...

aha... thanks kerana menjamu nasi ayam yg best haritu. lupa lak.. epi besday yg ke 26. selamat la bersalin yer. teruja tgk mastura dgn wajah baru :) tak bleh nak imagine dr sndr jd mcmna nnti.. hehe