CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, March 21, 2008

ICE BREAKING..


Assalamu'alaikum warahatullahi ta'ala wabarokatuh,


Here i come... :) Nampaknya nak mula semula habit berceloteh di alam maya. Dah lama tinggal dunia 'blogging' nih. Sejak dapat title 'PUAN' mmg dah tak mengasah otak untuk menulis, berkhayal, memplot cerita (termasuk mengelentong..hahaha) ..apetah lagi nak perbaiki tatabahasa,vocab, struktur ayat dan pemahaman ayat dan sebagainya yg berkaitan.

SEJARAH MEMBLOG..

Asal mula2 kejadian blog saya adalah dari jurnal Hi5 lebih kurang dalam 5 tahun lepas. Banyak jugak yg dah terluah dan terlontar. Banyaknye kisah alam pengajian la. Dimensi kehidupan mase tu belum luas lagi. Pandangan yang terbentuk pun sangat idealistik. Yang bagusnya...semuanya mase tu bunyik macam 'baik2' jugakla (huwa huwa huwa) :D Pastu pindah rumah pulak ke blog friendster. Kat situla merasa memblog dalam template yg lebih tersusun tapi xberapa optima lagi. Zaman tu...rasenye dalam fasa tahun2 terakhir belaja dan alam pekerjaan. Mase tu jugak mmg rajin betul update tiap2 aktiviti. Blog jugakla wasilah saya utk 'mendapat khabar' dari sahabat2 yang dah jauh di mata. Sharing moment sebegitu mmg indah rasanya. Rasa rindu meluap2 nak bace update sahabat2..dan jugak update blog sendiri utk mengenakan (baca:bergurau) sahabat2 :) Pendek cerita...tahun 2006, saya rehat laaaama dari memblog. Entah kenapa mase tu fikir cam xtau nak cerita ape. Then..takut jugak teremosi cerita hal2 rumahtangga..glamerla pulak nanti kan? Hal rumahtangga ni copyright reserved sket ;)

ERA BLOG MASA KINI..

Dalam mase2 berehat tu jugak, saya tgk kebanyakan kengkawan dah melebarkan sayap blog memasing dgn lebih serius. Mostly pasal mende2 yang berat2la : politik, tazkirah etc. Bagusla...rase rendah diri pun ade sebab dieorang masih rajin buat research, perah otak utk mengarang, analisis dan sebagainya. Itula yg sebaik2nye utk pastikan minat kita terhadap ilmu tetap maintain. Saya di sini jugak yg berkarat segalanya. Otak,jemari,tenaga... Aduh, nggak boleh begini kok !! Mase tgh berehat tu jugak, kadangkala naik syeikh jugak nak nulis blog tapi.. aduhai, nak kene create accountla, edit ntah hape2 mak nenek. Terus jadik cam down balek,huhuhu... :D Sampaila bila tgk cik abg ku sendiri yg dah mula berblog. Aikk..xbleh jadik nih. Nak startla balek...bleh tajamkan balek minda yg dah lama xfikir berat2. Asik fikir nak camne nak meligan utang2 nelayan aje. Kebetulan pilihanraya lepas..banyak pulak isu2 dianalisis dan dimuzakarahkan bersama keluarga dan kengkawan. Rasenye...kene panasla balek enjin yg dah sejuk nih. Tak bleh tangguh2 lagi dah... :D

JADINYA....

Saya akan cuba kembali merajinkan diri utk menulis semula. Mudah2an noktah bidayah sempena Maulidur Rasul nih memberi momentum yg cukup utk saya buat come-back (pergh..sangat poyo bunyinya) dan impak positifnya dirasai..kalau bukan utk org lain pun, utk saya sendiri pun dah cukup baik..kan?kan?kan?.. :) Sedangkan dulu memblogging dgn pakai modem dial-up dan banyak kali jugak hampir menjerit bile disconnect, saya gagahkan jugak utk tulis balek blog 2-3 kali ..takkan skrang dah pakai streamyx nak malas2 pulak kan? ( hahaha..dah setahun lebey baru cakap camnih...xgune btul hamba ini :D ) Xpela... Ok....Salam Maulidur Rasul. Dah lama Rasulullah SAW tinggalkan kita. Semoga ingatan dan amalan kita tak tersasar jauh dari apa yg ditinggalkan pada kita. Kalau terbabas sikit2..cepatla navigate balek ke asal. Jangan harap henfon je ade navigation system.. Iman dan akal pun kene upgrade navigation systemnye supaya xsesat jalan..

An-Naurah : Tak reti sebenarnye nak pakai navigator henfon. Xpela,yg penting mudah2an navigator dalam diri tak 'kong' la....insyaAllah :)

Buat Duit Main Myspace

2 comments:

brightnur said...

Selamat memblog ye k mas. best je baca karangan akk ni.. hehe.. akk tak kenal sy kot.. tp abg akk kenal saya kot. marilah kita sama-sama memblog ye..

An-Naurah said...

Terima kasih brightnur..sama2 la tajamkan mata pena (bace:kibod) kite..insyaAllah,akak kenal dan ingat lagi kat brightnur ;)