CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, February 2, 2010

CERITA WEEKEND YG LALU

SABTU (30/1/10): BIRTHDAY CELEBRATION



Alhamdulillah, perancangan family gathering sempena besday Hana yang pertama berjaya disempurnakan dengan baik. Dah lama rancang ngan hubby nak kumpul keluarga. Bukan senangle besan2 ni nak sekali dalam satu event..hehehe. Mula2 ingat nak makan fast food2 aje sebab malas nak kecah dapo. Tapi fikir2 balek..sian plak mak-mak ayah-ayah saya nak makan mende2 camtu.. Sure dieorang tak kenyang @ kenyang sekejap. Biasela..veteren ni suke makan heavy (traditional). So, saya decide wat mende senang jekla... Mi kari. Then mix la dgn fastfood2 seperti cadangan asal. Kih kih kih.. kumpulan sasar fastfood ni sure la adik2 ipar & adik saya. Rancangan yang tak menjadi hanyela kek besday Hana. Dari awal hubby dah plan nak buh muke Hana atas kek (dengan kepakaran dari Secret Recipe).. tapi rupanya2 kene order 3 hari sebelum. Tatau camtu prosedurnye, ingatkan sehari dua dah boleh..so melepas. Takpela..next year ye Hana cayang..insyaAllah. Ade sikit bingkisan2 dr event besday selebrasi nih..enjoy!











Ayah2ku ...

Selamat membesar dengan kuat dan sihat anakku..sian, mase ni idung Hana still beringus...





AHAD (31/1/10) : MINI GATH GENG AQRAB

Hubby telah memberi daily reminder kepada saya iaitu.. "Ingat, hari ahad ni gi umah Midi (ust Hamidi) ye".. Yes, setiap hari. Takut sangat saya terlupa then plan event lain. Hehehe... beriya betul nak jumpe kengkawan dia tu. Saya pun boleh jumpe kawan2 saya gak... Kak Long Zaimah(isteri ust Midi), Ida Nerana(isteri ust Apit Seman), Aziana(isteri ust Azral).. hehe, best gak bile ade member kawen dengan senior nih. Leh jumpe mase gath.. accept azie la... baru kenal lepas die jadi ahli bersekutu. Hihihi.. Tapi kannn...sayangggg sesangat sebab saya leh tak teramik gambar kat tempat kejadian. Rase frust sampai sekarang.. pesal la tak amik gambar si Hana, Zahrah(baby azie) dan A'izat(baby Ida).. and paling best nak amik gambar menu2 air tangan kak long Zaim.. mi kari dia best! kaye dengan kerang...hahaha, then makaroni bakar dia pun best.. Dapat makan sepotong jek sebab perut dah penuh lajok. Ruginyeee.... Kak Long, ade pics tak? nak copy? hihihi.... Kak Long pun sebuk ngulit baby die.. tokde nak bergambar bagai.. adeh, sayang sangat la...xpe2.. next time yek, insyaAllah. Dan hari tu, Hana dapat t-shirt2 free..best2 :) Sumbangan salah sorang batch Aqrab ni le... rezeki Hana le tu, save duit mama beli baju Hana..kih kih kih... terima kasih daun keladi :)








p/s : dah dapat gambo dari azie...thanks! :)


ISNIN (1/2/2010) : MASAK NASIK DAGANG SERDANG (hahaha)
Dah lama hajat nak try masak nasik dagang nih. Faktor2 yang mendorong :-

1) Rasa cam senang nak wat

2) Ade basic masak pulut kukus

3) Hubby and family suke makan


Saya ade cube nak menuntut ilmu dari member2 terengganu, sayangnye.. sume taktau masak, adeh. Korang.. jgn tamatkan legasi resepi nasik dagang sampai ke mak2 korang..rugi wooo :D Akhirnya, internet yang menjadi sifu saya untuk percubaan masak kali pertama nih. Dan kenapa nasi dagang serdang?? sebab saya tak buat gulai ikan tongkol sepertimana lazim set nasik dagang nih. Sebaliknya saya ganti dengan kari ayam sebab hubby tak suka gulai ikan. Set bikin sendiri punye. Lepas 2 jam habis kat dapo, maka siapla menu nasik dagang saya nih.. alhamdulillah, hubby kate sedap. Family In laws pun kate sedap, cuma ayah ngan mama kate lagi sedap kalau makan dengan gulai ikan. Hehe... soo, hubby request mintak masak lagi weekend akan datang ni dengan gulai ikan tongkol. Haa... ni mmg challenging sebab bile baca kaedah masak die tak macam gulai biase. Siap ade rempah bagai.. mane lak nak carik? kirim kat member opis (rempah dr trg) tatau bile dapat.. xpela, cube la lagi ek? cayok2!!



Nasik kerabu??..hm, saya suke makan mende nih tapi hubby and family xbape makan. Then nak masak pun cam keje renyah banyak, nak hiris sayur2 banyak..wat sambal, solok, kelapa ikan..adeh,xlarat la nak buat sendiri pastu yg nak makan sorang jek. Baik beli je... hehehe.. Ok, ade gak bingkisan mase masak ari tu. Nasib baik tak telupe nak snap beberapa pics. :)



Beras yang dah direndam semalaman...



Siap dikukus..pakai kuali jek, xde pengukus canggih2..hahaha

Kari ayam



Acar timun..sayang xdek nenas


Jom makan...




9 comments:

alyyani said...

mas, pandainye ko masak nasi dagang! kagum aku. best nye family dok dekt2 bole celebrate bday kan? happy birthday hana! jadi anak yg solehah mcm mama hana ye :)

Mama Hana said...

hahaha..mane pandainye weh, br 1st time tu.. lum expert lagi. Hmm.. nak wat cemane, dpt jodoh sempadan kajang jek, pastu beli umah pun WAJIB dekat ngan umah mak ayah...hihihi :) thanks yek alyyani ;)

Najibah said...

wahhh..tercabarnya diriku, enti berjaya masak nasi dagang!

~anak terengganu jati yg tak tau nak masak nasi dagang ~

Mama Hana said...

Hahaha...apelagi jibah.. projek weekend bersama suami : masak nasi dagang plak... :D

risha said...

Ingat nk letak muke Hana kt kek tu maknenye tepek kek tu kt muke Hana hahaha.. Mcm org main baling2 kek tu..

Rupenye nk tempah kek gambar Hana ye.. hahaha.. Mama Hana citer ade double-meaningla..

Mama Hana said...

Adehh..ni yg susah ade member amik phD nih... fikir beyond imagination.. hahaha :D

K.Long Zaim said...

Nape atas kek Hana lis @ petow? Ape tu? Tabik springggg la kat Mas, reti wat nasi dagang! Nasi dagang lagi susah drpd nasi kerabu..

Mama Hana said...

Kak Long.. petow tu adelah salah satu nama manje hana, maklumla..macik2 die kreatif nak bg nama..termasukla ayah die yg bagi nama pelik2 neh..huhu. Ye ke nasik dagang lagi susah?..senang jela kak..cam nasik lemak gak, cuma ade herba2 dan dikukus jek :)

Fakeh said...

Cubalah google tajuk BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA AHLU SUNNAH WAL JAMAAH, maka akan fahamlah kita tentang hakikat bangsa ini. Dan cubalah google pula tajuk-tajuk berikut agar kita kenal musuh dalam selimut yang mencari peluang dan ruang untuk mengkhianati bangsa ini, iaitu:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

FAKEH KHALIFAH SAKA